© Pari-daeza
Kruiden: Thymus vulgaris Tabor (Oregano tijm)
Algemeen
Thymus
vulgaris
is
een
aromatische,
altijd
groen
blijvende,
bossige
halfheester.
De
plant
wordt
20
tot
30
centimeter
hoog.
Thymus
vulgaris
wordt
in
het
Nederlands
Echte
Tijm
genoemd.
De
stengel
van
de
plant
is
vierkant,
groenbruin
en
verhout
in
het
tweede
seizoen.
Bovenaan
de
takjes
verschijnen
van
begin
tot
midzomer
kleine
lila,
lipvormige
bloempjes
die
veel
bijen
trekken.
Van
oorsprong
komt
Thymus
vulgaris
uit
het
gebied
rond
de
Middellandse
Zee.
Oregano
tijm
heeft
relatief
groot
blad
voor
een
tijm.
Een
mooie
stevige plantbouw gewoon een sieraad om te bezitten.
Opkweken
Tijm
groeit
het
liefst
op
een
zonnige
plek
in
een
zanderige,
kalkrijke
en
goed
gedraineerde
grond
(bij
voorkeur
alkalisch).
In
erg
koude
streken
vraagt
hij
in
de
winter
enige
bescherming.
Vermeerderen
kan
door
stengelstekken
te
nemen
van
5
tot
8
cm
met
een
"hiel".
Dit
kan
op
elk
tijdstip
behalve
in
de
winter.
Splits
de
wortels
of
afleggers
in
de
herfst
of in de lente. Zaaien kan in het voorjaar.
Oogsten
Oogsten kan je in principe vrijwel het hele jaar door. Je oogst vooral jonge twijgjes en bloeitoppen.
Gebruik
Een
tijm
soort
met
een
oregano
aroma
en
een
geweldige
smaak.
U
ruikt
en
proeft
thymol
en
carvacrol
inhoudsstoffen
die
in
o.a.
tijm,
oregano
en
bonenkruid
zitten
vandaar
dat
u
die zelfde aroma en smaak associaties bij alle drie kunt herkennen bij de één wat meer als bij de ander.
Oregano tijm past goed in de volgende gerechten:
•
vleesgerechten,
•
soep, stoof- en ovenschotels,
•
vis,
•
dressing,
•
garnering,
•
aromatiseren van wijnazijn,
•
pizza,
•
Mediterrane keuken.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof